Energieprijzen dalen, belastingen stijgen
De verhoudingen binnen de totale energiekosten verschuiven. De prijzen voor de daadwerkelijke levering van elektriciteit en gas dalen flink, maar aan de andere kant gaat men aanzienlijk meer belasting betalen. De daling van de leveringsprijzen wordt teniet gedaan door de constante stijging van de belastingen op energie.
Uitgaande van variabele leveringsprijzen (en het ‘gemiddelde verbruik’) daalt het bedrag dat een huishouden kwijt is aan de levering van elektriciteit en gas met ruim 8% ten opzichte van 1 januari 2015. Ten opzichte van 1 januari 2013 is dat bedrag zelfs gedaald met 15%. Kortom: het deel van uw energierekening dat u betaalt aan uw energieleverancier daalt al een paar jaar flink.
Het tegenovergestelde is het geval bij de door de overheid geheven energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Het bedrag dat u daaraan betaalt stijgt per 1 januari 2016 met maar liefst 12% ten opzichte van 1 januari 2015. Over elektriciteit betaalt u per 1 januari 2016 weliswaar minder energiebelasting (een daling van 15,8% ten opzichte van 1 januari 2015), maar de energiebelasting op gas stijgt met wel 31,7% ten opzichte van 1 januari 2015 ! Het grootste deel van uw energierekening hangt samen met gasverbruik, dus vandaar dat onderaan de streep het bedrag dat u aan energiebelasting voor gas betaalt, fors stijgt. Hou hier rekening mee bij het vaststellen van uw maandelijkse voorschot voor de kosten van gas en elektra. Dan komt u niet voor vervelende verrrasingen te staan bij de jaarafrekening.