Woont u in de gemeente Middelburg of gemeente Veere en heeft u in 2022 de eenmalige energietoeslag gekregen? Dan krijgt u uiterlijk 3 mei een nabetaling van € 500,-. Dit is een besluit van de gemeenten Middelburg en Veere.

Orionis betaalt dit automatisch aan iedereen die in Middelburg of Veere woont en recht heeft op de toeslag. Zij sturen u dan ook een brief met het besluit.

Let op: Dit bedrag wordt verrekend met de energietoeslag 2023.

Energietoeslag 2023

Ook in 2023 komt er een energietoeslag, maar het is nog niet bekend wanneer u deze aan kunt vragen. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. De verwachting dat de nieuwe wet in de zomer van 2023 klaar is. 

Inwoners van de gemeente Vlissingen kunnen de energietoeslag aanvragen zodra de nieuwe wet klaar is.

 

Eenvoudig uitgelegd door STEFFIE:

Je hebt het vast al wel gemerkt: de prijs voor gas en stroom is hoog geworden. De overheid gaat ons nu helpen met een prijsplafond. Hoe werkt dat eigenlijk en wat heb je eraan?

Prijsplafond

Een prijsplafond betekent dat er een vaste prijs is tot een bepaalde grens. In dit geval tot een bepaalde hoeveelheid gas en stroom die je gebruikt.

Hoeveel gas en stroom?

De overheid heeft de grens voor gas vastgesteld op 1200 m³ (kubieke meter) en voor stroom op 2900 kWh (kiloWatt-uur). Dat is het gebruik van een gemiddeld gezin.

Vaste prijs

Tot 1200 m³ gas is de prijs €1,45 per m³. En tot 2900 kWh stroom is de prijs €0,40 per kWh. Dat is de maximumprijs voor iedereen. Als je op dit moment een lagere prijs betaalt, blijft die gewoon gelden.

Boven het plafond

Verbruik je meer gas en stroom dan het plafond, dan betaal je de marktprijs. Dus als de prijzen nog verder stijgen, betaal je boven het plafond die hogere prijzen. Lees meer...

 

Bron Website Steffie

https://nieuws.steffie.nl/nieuws/wat-heb-je-aan-een-prijsplafond-.html

https://energie.steffie.nl/nl/

 

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Wie kan het aanvragen

  • Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend).
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Check hier of je in aanmerking komt en doe de aanvraag.