Inkomensvrijlating medische urenbeperking

Met de Participatiewet wil het kabinet onder meer bereiken dat mensen met een arbeidsbeperking die kunnen werken, sneller en makkelijker aan het werk gaan.
 
Wanneer u werkt en u aanvullend een uitkering van Orionis Walcheren krijgt én u van mening bent dat u door uw ziekte of handicap niet meer uren kan werken, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een vrijlating op uw inkomsten.
 
Het gaat hierbij om een vrijlating van 15%, met een maximum van ongeveer €124,00 per maand. De vrijlating is voor u bedoeld als u door ziekte, handicap, zwangerschap of bevalling minder kunt verdienen dan het wettelijk minimumloon per maand én u van de gemeente een aanvullende uitkering krijgt.
 
Om in aanmerking te kunnen komen voor deze vrijlating moet een verzekeringsarts van UWV vaststellen dat u door een medische oorzaak niet meer dan 30 uur per week kunt werken. Denkt u dat u recht heeft op een inkomstenvrijlating? Bespreek dit dan met uw contactpersoon binnen Orionis Walcheren. Uw contactpersoon zal dan het vervolg in gang zetten.
 
De inkomstenvrijlating geeft een hoger belastbaar inkomen. Dit kan gevolg hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag en huurtoeslag.  
 
Bent u arbeidsbeperkt? Dan kunt u:

- Bij UWV een  Beoordeling arbeidsvermogen aanvragen, via deze link:  aanvragen-beoordeling-arbeidsvermogen
- U kunt ook een aanvraag via Orionis Walcheren doen. U kunt dit met uw contactpersoon bij Orionis Walcheren bespreken. Uw contactpersoon zal dan de aanvraag in gang zetten.

 

Bron: Orionis Walcheren